POŠTOVNÉ ZADARMO PRI OBJEDNÁVKE NAD 298 € (NEVZŤAHUJE SA NA PALETOVÚ DOPRAVU - KOTLE)

10 najčastejších chýb, ktoré robíte s vašou kuchynskou špongiou

10 najčastejších chýb, ktoré robíte s vašou kuchynskou špongiou

Spôsobuje vaša verná kuchynská špongia viac škody ako úžitku? Zistite, kedy je čas ju vyhodiť

Syntetické kuchynské špongie existujú už od 40. rokov minulého storočia. Sú odolné a nasávajú vodu ako nikto iný, vďaka čomu sú skvelé na čistenie všetkých typov povrchov. Je však pravdepodobné, že tie svoje používate nesprávne. Ponúkame vám zoznam chýb, ktorým by ste sa mali jednoznačne vyhnúť. A tiež... porozmýšľať nad ich náhradami.

Chyba č. 1

Používate JU príliš dlho

Je špongia vedľa vášho kuchynského drezu stará viac ako týždeň? Uuups! Špongie je najlepšie vyhodiť asi po týždni používania. Ak si ich nechávate dlhšie, určite sa to v nich hemží baktériami – a o tej vôni ani netreba vravieť...

Chyba č. 2

Nechávate JU v umývadle

Po vydrhnutí hromady špinavého riadu sa môže často stať, že špongiu v dreze zabudnete, niekedy aj do ďalšieho umývania riadu. Avšak bez ohľadu na to, ako starostlivo umývate svoj jedálenský riad, váš drez je rajom pre baktérie. A nechať špongiu v prostredí plnom baktérií je naozaj zlý nápad, čo poviete? Je takmer nemožné, aby špongie vo vlhkom prostredí umývadla správne vyschli. To z nich robí dokonalú živnú pôdu pre stále množenie baktérií.

Chyba č. 3

Používate JU na všetko

Nikdy nepoužívajte kuchynskú špongiu na vytieranie každého malého rozliatia. Čím viac povrchov sa špongiou dotknete, tým je pravdepodobnejšie, že sa kontaminuje. Chráňte svoju špongiu predovšetkým od mäsových štiav a na tento typ neporiadku používajte papierové utierky.

Chyba č. 4

Skladujete JU nesprávne

Ak by ste nemali nechať špongiu v umývadle, kam teda ide? Vkladajte špongiu do koša alebo sušiaceho stojana, aby ste podporili cirkuláciu vzduchu. Čím rýchlejšie vyschne, tým zostane čistejšia.

Chyba č. 5

Dávate JU do mikrovlnky

Niektorí predajcovia ponúkali tento trik ako spôsob vyhnať mikróby zo špongie, a hoci to vraj funguje na niektoré patogény, tie, ktoré prežijú, sú väčšie, horšie a je u nich väčšia pravdepodobnosť, že ochoriete. Tento tip určite vylúčte a radšej špinavú špongiu vymeňte.

To isté platí aj v prípade umývačky riadu!

Chyba č. 6

Medzi použitiami JU nečistíte

Medzi umývaniami riadu si dajte záležať na tom, aby ste špongiu riadne vyčistili od všetkých zvyškov jedál. V opačnom prípade podporujete rast baktérií, a to určite nie je vašim úmyslom. Odborníci odporúčajú čistiť špongie medzi použitím zriedeným bielidlom. Poslúžiť vie aj čistiaci prostriedok, prípadne ocot.

Chyba č. 7

Nevyžmýkate JU

Keď skončíte s umývaním riadu kuchynskou špongiou, nezabudnite ju úplne vyžmýkať. Vyžmýkaná špongia schne rýchlejšie ako mokrá a suchšia špongia sa rovná čistejšej špongii. Jednoduché rovnice pre jednoduchší život.

Chyba č. 8

Používate JU vtedy, kedy to nie je vhodné

Na niektoré úlohy uprednostnite napríklad papierové utierky. Hlavne pri čistení povrchov po surovom mäse je mimoriadne nevhodné používať vašu bežnú špongiu. Vyhnete sa tým potenciálneho znečistenia iných povrchov – napríklad umývadla – a ďalšieho prenášania baktérií.

Chyba č. 9

Na čistenie JU používate celú

Ak sa vám zrovna nepáči idea vyhadzovať špongiu každý týždeň, najlepšie riešenie je rozrezať ju na menšie kúsky hneď, ako ju vytiahnete z obalu a predtým, ako ju prvýkrát použijete. Polovica špongie zvládne väčšinu čistiacich úloh rovnako efektívne ako celá jedna a vás nemusí toľko trápiť pocit márnotratnosti.

Chyba č. 10

Umývate bežnou špongiou

Možno je čas úplne prehodnotiť používanie klasických kuchynských špongií. Vymeňte ich za udržateľné verzie, ktoré môžu byť pre vás navyše aj ekonomicky výhodnejšie. Vyberte si lufu – prírodnú špongiu, ktorú zakúpite raz a nastrihávaním na menšie kúsky ju dokážete využívať niekoľko mesiacov. Je to vlastne uschnutá zelenina, ktorá sa v ošúpanom stave premení na jemnú hubku. Riešením sú aj prírodné kefy na riad vyrábané z materiálov ako drevo, kokosové vlákno, štetiny z konského vlasu a pod.

♡Kristína


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz