POŠTOVNÉ ZADARMO PRI OBJEDNÁVKE NAD 298 € (NEVZŤAHUJE SA NA PALETOVÚ DOPRAVU - KOTLE)

Rýchlokurz: Znížte spotrebu plastových fliaš. Je to také jednoduché...

 

Rýchlokurz: Znížte spotrebu plastových fliaš. Je to také jednoduché...

 

Čím ďalej, tým viac ľudí sa denne zapodieva myšlienkou, ako celkovo znížiť svoju spotrebu plastu. A je to tak dobre! Načo si zbytočne kupovať plastové fľaše na vodu, keď ste vonku, alebo aj dokonca domov. Aj tak po jednom použití skončia v koši.

 

 

Ako to dokážete?

Vyhnúť sa nákupu jednorazových plastových fliaš na vodu je také jednoduché, ako nosiť so sebou vlastnú opakovane použiteľnú alternatívu. Nezabudnite si vybrať spoločensky zodpovednú a ekologickú alternatívu, ako je fľaša vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, skla, bezpečného hliníka, v prípade detí polypropylénový tvrdený plast.

Ak si so sebou zabudnete vziať fľašu s vodou, neprepadajte panike. Môžete nájsť fontánku, požiadať kaviareň o pohár vody alebo si kúpiť sklenenú fľašu vody a znova ju použiť.

Posuňte svoj vplyv ešte ďalej tým, že budete povzbudzovať a podporovať podniky, aby poskytovali vodu automaticky. Inšpirujte zamestnávateľa, aby namiesto automatu na nápoje v plastoch umiestnil v spoločných priestoroch veľkokapacitné nádoby na vodu. To platí samozrejme aj pre školské zariadenia, kde je spotreba plastových fliaš študentmi vysoká.

A nakoniec, nepodceňujte vplyv písania miestnej samospráve a pokúste sa ponúknuť alternatívy.

 

Pomôžte znížiť znečistenie spôsobené plastovými fľašami na vodu,
ktoré končia na skládkach a ovplyvňujú milióny zvierat a biotopov

 

Doma vodu iba z pohára

Domácnosť, presnejšie kuchyňa, je epicentrom „plastového“ problému vôbec. Poďme sa pozrieť na to, ako zredukovať používanie plastov u nás doma. Nemusí to byť až tak náročné...

 ↓↓↓

 

 

Naozaj veľkú zmenu však môžete urobiť na inom mieste v kuchyni.
Kde? V umývadle!

 

Inštaláciou kuchynskej batérie Mungo s funkciou filtrovania vody môžete znížiť spotrebu plastov vo vašej kuchyni o 70 kg ročne!

Ako je to možné?

Za predpokladu, že pre naše zdravie by sme mali vypiť 1,5 litra vody denne, je to približne 30 PET fliaš za mesiac, ktoré vyhodíme do koša. To je spolu 1,5 kg plastu! Pre jednu osobu. Len z fliaš od minerálky dokáže 4-členná rodina ročne vyprodukovať asi 70 kg plastového odpadu. A vďaka inovatívnemu riešeniu, ktorým je kohútik Mungo, môžete piť chutnú vodu priamo z vodovodu.

Akým spôsobom Mungo funguje? Filtračná zložka sa montuje priamo pod drez a čo je dôležité, prvý filter je súčasťou sady už pri kúpe, takže sa nemusíte o nič starať. Jeden takýto filter vystačí na 6 000 litrov vody alebo na obdobie 6 mesiacov.

 

Aby ste si mohli vychutnať filtrovanú vodu priamo z kohútika, stačí stlačiť tlačidlo na prednej strane výlevky a položiť pod ňu pohár.

 

Batéria Mungo je ekologická aj v ďalšom aspekte → jej spotreba vody pri umývaní riadu je len 7,5 litra za minútu. Navyše je dizajnová a ergonomická.

 

Vzdaním sa alebo obmedzením plastov sa staráme nielen o našu planétu, ale aj o svoje zdravie (a peňaženku!). Zamyslite sa nad tým, koľko ušetríte tým, že nebudete kupovať balenú vodu. Balením vašich chlebíčkov do bio vosku tiež určite „zjete“ oveľa menej mikroplastov. Stojí za to starať sa o seba a aj o Zem - náš spoločný domov.

 

 

Dánski vedci totiž skúmali, aké chemické látky sa uvoľňujú z opakovane použiteľných fliaš vyrobených z mäkkého plastu do tekutín v nich uskladnených. Výsledky ich prekvapili. Nachádzali sa tam stovky látok, vrátane takých, ktoré v plastoch predtým neboli nájdené, ako aj látok, ktoré sú potenciálne škodlivé. Po umytí fliaš v umývačke riadu ich bolo niekoľko tisíc (viac si prečítate tu).

♡Kristína

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz