POŠTOVNÉ ZADARMO PRI OBJEDNÁVKE NAD 298 € (NEVZŤAHUJE SA NA PALETOVÚ DOPRAVU - KOTLE)

Ako môžete najlepšie využiť staré čajové vrecúška? Sila čajových listov vás prekvapí!

Ako môžete najlepšie využiť staré čajové vrecúška?

 

8 vecí, ktoré môžete robiť s použitými čajovými vrecúškami

 

Vzhľadom na to, že čaj je druhým najkonzumovanejším nápojom na svete, má obrovské množstvo pravidelných užívateľov, ktorí si jeho blahodárne účinky dopriavajú denne. Tento zázračný elixír si v našich končinách opäť zvykneme stále častejšie pripravovať z lokálnych bylín, nesúcich pozitívne účinky na naše zdravie. Čaje nepochádzajúce z našich oblastí sa k nám dovážajú, najčastejšie v podobe vrecúškových zmesí. Tie raz zalejeme horúcou vodou a viac nás tento „odpad“ nezaujíma...

Po prečítaní nášho článku si však nabudúce určite rozmyslíte, či čajové vrecúško ihneď po vybratí zo šálky zahodíte do smetného koša. Poslúžiť vám totiž môže ako v starostlivosti o telo, tak i v domácnosti.

 

 

 

Udržateľnosť je mantra súčasnosti

 

Existuje niekoľko alternatívnych využití použitých čajových vrecúšok, preto si ich skúste odkladať na neskôr. Okrem toho, je známe, že recyklácia bežných každodenných predmetov môže pomôcť životnému prostrediu.

Dobrý čaj je často drahý a jeho opätovné použitie je jedným zo spôsobov, ako znova využiť jeho hodnotu.

 

 1. Pomoc pri problémoch s vlasmi

Čaje vedia byť nápomocné pri problémoch s vlasmi, ako je alopécia, vypadávanie vlasov alebo rednutie. Môže pomôcť konzumácia zeleného čaju, ale aj lokálne aplikácie. Tie sa majú používať len ako doplnkové opatrenia a nie ako liečba. Byliny užitočné pri vypadávaní vlasov sú najmä mäta pieporná, rozmarín a šalvia.

Keď čaj vypijete, vrecúška znova namočte, aby ste si pripravili druhý čaj. Druhý čaj možno použiť na oplachovanie, čistenie alebo na masáže.

 

 

 Pre dokonalý wellness pocit vo vlastnej kúpeľni uprednostnite kvalitu, ktorá kráča ruka v ruke s dokonalým dizajnom.
Sprchové systémy
a vaňové batérie od Bateriovo si jednoducho zamilujete.

 

2. Redukujte tmavé kruhy pod očami

Nemáte doma očnú masku alebo očný krém? Jednoducho vložte dve z vašich použitých čajových vrecúšok do chladničky, aby vychladli a priložte si ich na niekoľko minút na oči. Funguje to lepšie, ak používate čajové vrecúška s kofeínom, pretože kofeín môže zmenšiť krvné cievy. Z výsledku budete prekvapení.

 

 

3. Antioxidačný kúpeľ

Čajové lístky obsahujú antioxidanty. Urobte si čajový kúpeľ vylúhovaním vrecúšok v teplej vode. Môže pomôcť znížiť zápach nôh a zmäkčiť mozoly. Zároveň vyživuje vašu pokožku. Pre aromaterapiu sa môžete rozhodnúť pre kvetinový čaj s kvapkami vami zvoleného esenciálneho oleja.

 

 

 

4. Jednoducho odmastite špinavý riad

Ak máte problémy s vydrhnutím dna panvice, do riadu vložte čajové vrecká a na čas ich naplňte horúcou vodou. Pomôže to uvoľniť zvyšky, ktoré sú prilepené na dne, bez použitia agresívnych chemikálií.

 

5. Čistič skla

Pre dosiahnutie lesku na skle alebo zrkadle, očistite povrch navlhčenými čajovými vrecúškami a utrite suchou handričkou, ktorá nepúšťa vlákna. Odstránia sa všetky nečistoty, odtlačky prstov a aj šmuhy.

 

6. Zmäkčovač mäsa 

Čaj je podľa California Tea House prírodným zmäkčovačom mäsa. Tanín prítomný v čaji zmäkčuje mäso a dodáva chuť. Čím je čaj tmavší, tým viac tanínu obsahuje. Čierny čaj má teda najviac trieslovín.

Príprava čaju na marinádu: V hrnci priveďte vodu k varu. Vodu nechajte mierne vychladnúť, vložte 4 až 6 použitých čajových vrecúšok a necháme lúhovať 5 minút. Čaj ochlaďte a pred marinovaním pridajte ďalšie korenie a bylinky podľa potreby.

Rôzne čaje sú vhodné pre rôzne druhy mäsa, napríklad zelené čaje pre kuracie a morčacie mäso a oolong pre morské plody.

 

7. Lesk na drevené podlahy

Tanín v čiernom čaji je užitočný aj pri ošetrovaní drevených podláh. Čistí drevo jemnejšie ako ocot alebo mydlo, zároveň zvýrazňuje farbu dreva a pomáha zamaskovať škrabance.

Na prípravu čaju budete musieť prevariť 2 litre vody a lúhovať použité vrecúška 10 až 15 minút. Po vychladnutí môžete pretierať. Počet vrecúšok, ktoré sa majú použiť, sa líši v závislosti od farby vašej podlahy – od 4 do 12.

 

 

 

8. Kompostujte

Používanie vylúhovaných čajových listov ako hnojivo pre rastliny v črepníkoch alebo na záhonoch, je predmetom  rôznych odborných diskusií. The Guardian uvádza, že listy čierneho alebo zeleného čaju nie sú pre rastlinu dobré. V článku sa uvádza, že i keď čajové lístky majú vysoké množstvo rastlinných živín: 4,4 % dusíka, 0,24 % fosforu a 0,25 % draslíka, obsahujú aj hliník, fluór a mangán, ktoré môžu spomaliť rast rastlín.

Preto, ak už nevidíte ďalšie využitie vrecúška, najlepšie, čo môžete urobiť, je papierové vrecúška kompostovať.  Ak je vrecko vyrobené z polyesteru, do kompostu vkladajte iba jeho vnútro, teda zvyšky čajových lístkov.

 

 

 

Internetom letí mnoho podobných návodov na opätovné použitie čajových vrecúšok. Vyrobiť si môžete dokonca i prírodné farby na veľkonočné vajíčka!

Nádhera, už len viac a viac podobných inšpirácií. Nie je tak?

♡Kristína

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz