POŠTOVNÉ ZADARMO PRI OBJEDNÁVKE NAD 298 € (NEVZŤAHUJE SA NA PALETOVÚ DOPRAVU - KOTLE)

9 tipov ako pomôcť Vašej kúpeľni nabrať na rozmeroch. Čo s malou kúpeľňou ?

Objavte niekoľko jednoduchých spôsobov, ako vizuálne zväčšiť miestnosť, v ktorej začínate každý deň.

Veľké stavebné úpravy priestorov jednoducho nie sú možné, no vám sa žiada „rozprestrieť krídla“ aj vo vašej malej kúpeľni. Možno máte pocit, že ste uviazli v miestnosti, kde sa cítite klaustrofobicky a stiesnene. Dobrá správa je, že pomôcť si dokážete i sami. Správnym rozhodnutím dokážete zázraky. Poďme si spolu prejsť deväť nápadov, ktoré môžete využiť k tomu, aby ste dosiahli vami želaný efekt. Sú to jednoduché tipy, vďaka ktorým bude vaša kúpeľňa vyzerať väčšia a vy ušetríte na veľkej prerábke.

1. Sklenené alebo žiadne sprchové dvere

Jednoznačné a trefné. Textúrované sklo vám síce môže poskytnúť viac súkromia, avšak funguje aj ako vizuálna bariéra a môže pôsobiť ako ďalšia stena. A to v malom priestore určite nepotrebujeme. Navyše, ak bývate s partnerom len vo dvojici, dvere od sprchy môžete úplne vynechať. Tým sa otvorí priestor, nehovoriac o tom, že vám tento krok prinesie do partnerského života príjemné zblíženie. Win-win :)

2. Voľte jasné farby

Jedna z najjednoduchších rád znie: Pre dosiahnutie pocitu väčšieho priestoru používajte svetlé farby. Vďaka nim miestnosť pôsobí teplejšie a priestranne. Ak zjednotíte aj farebnosť stien a stropu, pomôže to priestoru opticky sa rozšíriť. Vhodné je použiť na strop o jeden odtieň svetlejšiu farbu, obzvlášť v prípade, ak ho máte šikmý či s rôznymi nezvyčajnými tvarmi alebo prvkami, ktoré pôsobia tiesnivo. Tmavé odtiene sa potom nebojte zakomponovať do detailov, ako sú napríklad batérie či sprchové systémy. Celkový dizajn bude pôsobiť nadčasovo a čisto. Viac o štýlovej čiernej si prečítajte tu.

 

Denne strávite v kúpeľni dosť času.
Spríjemnite si svoje chvíle.

 

3. Vyberte si obklady v rovnakom odtieni ako steny

S farbami pokračujeme aj ďalej. Majú obrovskú moc a dokážu divy. V prípade, že ste na začiatku plánov vizuálu vašej kúpeľne, zohľadnite tento skvelý tip. Aby sprchovací kút skutočne vyzeral ako súčasť miestnosti a nie ako samostatný priestor, vyberte všetko v jednej farbe. Keď budú dlaždice vo výrazne odlišnom odtieni, priestor sa vizuálne zmenší aj o polovicu. Pri ich výbere by ste podľa dizajnérov mohli uprednostniť väčšie rozmery, ktoré vytvoria dojem väčšieho priestoru. V prípade, že sa vám páčia skôr menšie dlaždice či mozaiky, obmedzte ich na čo najmenšiu oblasť.

4. Kľúčom je zrkadlo

Netreba ich veľa, stačí jedno, maximálne dve zrkadlá. Ak sa rozhodnete umiestniť jedno centrálne, uistite sa, že je dostatočne veľké. Zrkadlo krásne vytvára ilúziu zväčšeného priestoru aj tým, že odráža prirodzené svetlo prichádzajúce do miestnosti. Šikovne zvolené zrkadlo pridá aj hĺbku, hlavne ak je vaša kúpeľňa úzka.

 

5. Prirodzeného svetla nie je nikdy dosť

Jednoduché už zo samotnej myšlienky. Ak máte tú možnosť a v kúpeľni máte okno, nechajte ho prirodzene dotvárať atmosféru. Vyslovene nevhodné sú žalúzie či iné zatemnenia, ktoré vám zaručene pokazia dojem. Aby ste dosiahli perfektný pocit z rozjasneného priestoru, musíte len nechať prúdiť svetlo a teplo do vášho domova.

6. Osvetlenie dokáže zázrak

Výzor každej kúpeľne dokáže zásadne upraviť správne zvolené osvetlenie. Mnoho ľudí sa pri výbere spolieha len na jediný zdroj svetla nad hlavou, avšak pridanie nástenných svietidiel po stranách zrkadla je podľa dizajnérov jeden z najjednoduchších spôsobov, ako zväčšiť miestnosť.

 

 Vytvorte vo vašej kúpeľni ilúziu priestoru. 

 

7. Platí, že menej je viac

Ak patríte ku kreatívcom a obľubujete dekorácie, krabičky, doplnky či kvety, tu nechajte svoje plány odpočívať. Možno si to budete musieť dvakrát premyslieť, no ak chcete svoju mini kúpeľňu nechať dýchať, umenie na stene či ozdoby na dverách jej zaiste nepomôžu. Okrem toho, vyhnete sa tiež neželanému neporiadku v malom priestore. Použite len niekoľko základných kúskov a uprednostnite minimalizmus

8. Nábytok, ktorý pláva

Umývadlo a skrinky sú v každej kúpeľni nevyhnutnosťou, preto pri výbere zohľadnite svoje možnosti. Do malých priestorov sa výborne hodí nábytok, ktorý pripevníte na stenu. Žiadne nohy na zemi a vy docielite voľnú podlahu, ktorá vyzerá priestranne a odľahčene. Ešte vám to aj uľahčí upratovanie, keďže sa takto podlaha ľahšie udržiava čistá.

 

 

9. Nevyčnievať, ale zapustiť

Tento tip majte na pamäti ešte pri stavebných prácach. Jednoznačne jeden z najefektívnejších krokov, kedy z priestoru odoberiete vytŕčajúce police. Zapustite do stien úložné priestory a zaručene nebudete ľutovať. Perfektné. Stojí za to myslieť popredu a vyhnúť sa vŕtaniu do dlaždíc.

Ak bojujete s usporiadaním malej kúpeľne, verím, že vám tento článok pomohol urobiť správne kroky k dosiahnutiu vami želaného výsledku. Efektívne využiť každý centimeter môže byť celkom fuška, preto vám prajem predovšetkým odvahu a chuť. Základom je vždy zvoliť svetlé farby, vizuálne zjednotiť priestor, nezabudnúť na dostatočne veľké zrkadlo a jednoznačne sa vyhnúť všetkým zbytočným prvkom, ktoré by zaberali miesto v priestore i na zemi.

Nezabúdajte, v kúpeľni deň začínate a aj končíte, preto má zmysel urobiť všetko pre to, aby bola pre vás čo najpríjemnejšia a najfunkčnejšia.


♡Kristína


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz