POŠTOVNÉ ZADARMO PRI OBJEDNÁVKE NAD 298 € (NEVZŤAHUJE SA NA PALETOVÚ DOPRAVU - KOTLE)

12 rád ako ušetriť vodu a energie v domácnosti

Keďže čelíme vplyvom klimatických zmien, šetrenie vodou sa stáva čoraz dôležitejšie. Úspora vody znamená aj úsporu peňazí. Všetko závisí na tom, ako používame vodu v každodennom živote. Zvážte vykonanie niekoľkých zmien s ohľadom na vodu v kuchyni, kúpeľni, na dvore a inde v domácnosti.

 

 

Vodu nepoužívame len na pitie. Perieme v nej, čistíme s ňou a vyrábame z nej všetko od oblečenia až po jedlo. Zásoby sladkej vody tiež veľmi zaťažuje rastlinná výroba – vrátane krmív pre hospodárske zvieratá a biopalív.

Čo s tým môžem urobiť?

Ako sa vraví, všetko máme vo svojich rukách, preto sa zamyslime a spravme niečo pre seba, a súčasne aj pre planétu. Alebo naopak?...

 

>>> KUCHYŇA

Začnime kuchyňou, kde nielen produkujeme väčšinu domáceho odpadu, ale plytváme aj potravinami, vodou a energiou. Ako by ste si teda mali navrhnúť kuchyňu, aby ste sa uistili, že pri vykonávaní činností budete produkovať menej odpadu?

1. Základným aspektom je správny výber úsporných domácich spotrebičov, ako je chladnička v najlepšej triede energetickej účinnosti alebo umývačka riadu s čo najmenšou spotrebou vody, alebo ak máte malú rodinu – umývačka riadu s funkciou polovičnej náplne. Pamätajte, že vaša chladnička by nemala byť umiestnená príliš blízko zdrojov tepla, pretože to zvyšuje spotrebu energie.

Mali by ste dodržiavať nasledujúce dôležité pravidlá:

2. Používaním umývačky riadu spotrebujete omnoho menej vody ako ručným umývaním. Aby ste okrem vody šetrili aj energiu, spúšťajte ju až vtedy, keď je plná. Riad pred vložením do umývačky neumývajte – je to strašné plytvanie vodou!

3. Ovocie a zeleninu by ste mali umývať v dreze alebo miske, nikdy nie pod tečúcou vodou. Špinavú vodu po umytí môžete použiť na polievanie rastlín.

4. Zvážte prípravu jedla na pare - je to dobré pre vaše zdravie a spotrebuje sa pri ňom podstatne menšie množstvo vody ako pri tradičnom spôsobe varenia.

 

 

 

5. Drezová batéria je v domácnosti kľúčová. Jej výmena nie je veľkým zásahom, no práve tento krok vám môže pomôcť znížiť spotrebu vody až o polovicu. Nehovoriac o komforte používania, ktorý získate. Zaujímavým riešením je dotyková batéria. Vyznačuje sa nízkou spotrebou vody, ktorá je navyše obmedzená možnosťou rýchleho zapnutia a vypnutia prúdu vody.,,

Čo ešte môžete urobiť pre úsporu energie vo vašej kuchyni?

6. Uistite sa, že vaša chladnička nie je zamrznutá, pretože ak je, spotrebováva oveľa viac energie.
Dvierka na vašej chladničke zatvárajte rýchlo.
Vložte do chladničky iba chladené potraviny a ak chcete niečo rozmraziť, urobte to vo vnútri chladničky.

 

 

 

>>> KÚPEĽŇA

Môžeme a dokážeme zaviesť pravidlá s účinkami menej odpadu a viac úspor tiež v kúpeľni? Samozrejme! A nie je ich málo...

7. Čas strávený v sprche by ste si mali skrátiť. Každá minúta, ktorú strávite v masážnej sprche, spotrebuje až 17 litrov vody. Nastavte si na telefóne časovač a zefektívnite vlastnú hygienu. Prechod na účinnú sprchovú hlavicu vám umožní napeniť sa v menšom množstve vody, čo znamená, že ušetríte vodu a znížite svoje účty.

8. Ak máte tú možnosť, zaobstarajte si záchod s nízkym splachovaním. Moderné systémy s dvojitým splachovaním šetria obrovské množstvo vody. Spotrebujú len 6 litrov – alebo 4 s redukovaným splachovaním – oveľa menej ako 13 litrov na každé jedno splachovanie v starom štýle.

9. Ušetrite až 6 litrov vody za minútu vypnutím kohútika počas čistenia zubov!

10. Práčku zapínajte až vtedy, keď je plná. Vždy je to menej ako dve polovičné prania, ktoré „scucnú“ viac vody aj energie.

11. Uistite sa, že sú vaše kohútiky funkčné a dobre tesnia! Voda, ktorá kvapká z kohútika, je obrovský odpad, za týždeň to môže byť až 60 litrov.

12. Bolo by vhodné vymeniť vaše batérie za úspornejšie. Mokait Collection je skupina batérií vybavených ekologickým perlátorom, vďaka ktorému je spotreba vody iba 6 l/min.

 

 

 

Stručne povedané, filozofiu „menej odpadu“ môžete do svojho života zaviesť mnohými rôznymi spôsobmi, a to nemusí nutne znamenať zariadiť si domov nanovo, nakúpiť veľa nových vychytávok alebo úplne zmeniť svoj životný štýl.
Stačí, keď si denne spomeniete na niektoré z uvedených rád a postupne ich zavediete do svojho života. Či už začnete v kuchyni alebo v kúpeľni, vedzte, že dobrý pocit zo zníženia zbytočnej spotreby vody a energie doplní aj nižšia suma na účtoch.


♡Kristína

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz